تحصیل در کشور آلمان و آشنایی با نکات مهم و قابل توجه در این نوع مهاجرت

تحصیل در کشور آلمان راه  ورود به رسیدن به موفقیت های بزرگ باشد.

آلمان کشوری قدرتمند در جهان و بدون تردید قوی ترین کشور در اتحادیه اروپا است. کشور آلمان در تمامی سال های رکود اقتصادی یکی از کشورهایی بوده است که راهش را به خوبی ادامه داده است.کشور آلمان یکی از معدود کشورهایی هست که به فارغ التحصیل های غیر آلمانی خود اهمیت بسیار می دهد.

دانشگاه های بسیار ممتاز کشور آلمان از یک سو و آینده ی روشن تحصیل در کشور آلمان روی دانشجویان دانشگاه های  این کشور و مهمتر از همه رایگان بودن تحصیلات در این کشور باعث شده است تا آلمان به عنوان یکی از کشورهای سرآمد دنیا از لحاظ پذیرش دانشجو مطرح گردد

البته ذکر این نکته نیز ضروری است که دانشجویانی که قصد اخذ اقامت دائم آلمان را پس از اتمام دوره تحصیل، دارا می باشند، پروسه بسیار سختی را با توجه به قوانین مهاجرتی آلمان پیش رو دارند. اما با یک راهنمایی صحیح و مشاوره درست این امر مح خواهد شد. ما در این راه همیار شما هستیم.

تحصیل در کشور آلمان و آشنایی با نکات مهم و قابل توجه در این نوع مهاجرت

نظام آموزشی در آلمان را بهتر بشناسیم

کودکان از سه سالگی وارد مهد کودک می شوند. آموزش به طور رسمی در کشور آلمان در مدارس از ۶ سالگی شروع می شود دوره ی ابتدایی (Grundschule) در مدارس کشور آلمان به مدت ۴ سال می باشد. پس از دوره ی ابتدایی دوره ی جدیدی آغاز می شود که مدت آن ۶ سال می باشد. این دوره برحسب نمرات و گرایش های محصلین انتخاب می شود. در این مقطع معلمین بسیار نقش مهمی را دارند.

در این دوره شش ساله دانش آموزان می توانند در چهار دوره بر اساس تشخیص کادر آموزشی وارد شوند. تفاوت این دوره ها در سطح بالاتر آموزشی تاثیر می گذارد.

  • Gymnasium
  • Gesamtschule
  • Realschule
  • Haupschule

 

تحصیلات ابتدایی در کشور آلمان

در پایان این دوره دانش آموزان بعد از۹ سال تحصیلی ( ۴سال ابتدایی + ۵سال بعد از ابتدایی) بر حسب اینکه در دوره شش ساله در کدام سطح بودند وارد سطوح زیر می شوند. این سطوح سه ساله بوده و هر کدام مسیر خاص خود را دنبال می کنند.

  • Universität / College : برای این سطح دانش آموزان باید از Gymnasium – Gesamtschule وارد شوند.
  • Fachgymnasium: برای این سطح دانش آموزان باید از Realschule وارد شوند.
  • Berufsfachschule: برای این سطح دانش آموزان باید از Reaschule- Haupschule وارد شوند.
  • BerufsSchule: برای این سطح دانش آموزان باید از Haupschule وارد شوند.

بعد از اتمام این سطوح فقط موارد ۱ و ۲ می توانند آزمون کلی برای ورود به سیستم آموزش عالی را دهند. بعد از قبولی در این آزمون دیپلم تحصیلات خود را گرفته و می توانند وارد دانشگاه آکادمیک یا دانشگاه های فنی شوند. دانش آموزانی که مدارس فنی را  انتخاب می کنند، هم امکان وارد شدن به بازار کار را دارند و هم انتخاب مدارس عالی فنی کسانی که این دوره را انتخاب می کنند. افرادی هستند که وارد شدن به بازار کار برایشان اولویت است نه تحصیلات عالیه. هم چنین بعد از گذراندن این دوره ی فنی وارد مدارس عالی فنی می شوند یعنی مدارس مخصوص که برای این دانش آموزان تعبیه شده.

راه دوم برای افرادی که مسیر مدارس فنی را نرفته اند، ادامه تحصیل در دبیرستان با گرایش های گوناگون که پس از اتمام دوره ی دبیرستان وارد دانشگاه ها می شوند. این دوره برای دانش آموزانی است که قصد دارند در رشته های گوناگون تحصیل کرده و تحصیلات عالیه داشته باشند.

 

تحصیل در کشور آلمان در سطوح آکادمیک

کشور آلمان مانند خیلی از کشورهایی که زبان اول رسمی آنها زبان انگلیسی نیست حساسیت زیادی روی زبان آلمانی وجود دارد. تا تمامی رشته های ارائه شده به زبان آلمانی ارائه شوند. این امر در مقاطع مختلف با حساسیت متفاوت برخورد می شود.

تحصیل مقطع لیسانس در کشور آلمان ۴ ساله است افرادی که متقاضی ورود به این مقطع هستند می بایستی مدرک دیپلم را داشته باشند تا بتوانند در این دوره شرکت کنند. هم چنین این نکته حائز اهمیت است که دوره ۴ ساله لیسانس به زبان آلمانی تدریس می شود و فرد متقاضی می بایستی مدرک زبان آلمانی B1 یا B2 را داشته باشد. در صورت کسب نکردن مدرک B2، حداقل مدرک B1 باید گرفته شود. بهتر است در ایران مدرک B2 را کسب کرده و بعد به کشور آلمان مهاجرت تحصیلی کند، زیرا گذراندن دوره ی کالج زبان آلمانی در کشور آلمان دوره ای است که سفارت را متقاعد و راضی به دادن ویزا جهت تحصیل در آلمان به متقاضی می کند و حتماَ باید پذیرش در یک مقطع تحصیلی را برای رفتن به سفارت ارائه دهید.

حق کار

دانشجویان مقطع کارشناسی کشور آلمان مجوز کار در محدوده ای ۱۰ ساعته بصورت هفتگی دارا می باشند و میانگین حقوق این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی میتواند براحتی هزینه های زندگی و تحصیل در آلمان فرد را در یک سال پوشش دهد.

هزینه های زندگی

همان طور که در مطالب قبلی ذکر شد تحصیل در کشور آلمان به صورت رایگان است و فرد دانشجو فقط باید هزینه های ماهیانه ی زندگی خود را متقبل شود. که دولت آلمان با توجه به این که به دانشجویان در هفته اجازه کار ۱۰ ساعت را داده است. آنها می توانند بابت هر ساعت کار بین ۷ تا ۱۰ یورو را کسب کرده قسمتی از مخارج زندگی خود را پرداخت نمایند. هزینه زندگی در آلمان حداقل ۵۰۰ یورو در ماه می باشد که بیشترین هزینه را مسکن در بردارد. ذکر این مطلب از اهمیت بالایی برخوردار است که هر فرد که قصد ادامه تحصیل در آلمان را داشته باشد قبل از رفتن به آلمان و برای رفتن به سفارت باید نامه ای مبنی بر پشتوانه مالی نشان دهد که مبلغ آن برابر یک سال زندگی در آلمان است.

کسانی که قصد دارند بعد از پایان تحصیل خود در کشور آلمان مشغول به کار تمام وقت شوند می بایستی به زبان آلمانی مسلط بوده و دوره ی تحصیلی خود را به خوبی گذرانده باشند تا بتوانند شغل مناسبی را پیدا کنند و در نتیجه بعد از کسب شغل ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. این نکته را نیز باید ذکر کرد که گرفتن اقامت دائم در کشور آلمان بسیار دشوار است و طولانی و افراد می بایستی مدت زمان زیادی را در کشور آلمان کار کنند تا طول دوره را سپری کرده و اقامت دائم را اخذ کنند و پس از اخذ اقامت دائم پروسه گرفتن پاس آلمانی را بگذرانند.

 

تحصیل در کشور آلمان در مقطع فوق لیسانس

آلمان با داشتن معتبرترین دانشگاه های اروپا، سر آمد کشور های اروپایی در بحث آموزش است و به همین دلیل بسیاری از علاقه مندان به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نظیر دکترا کشور آلمان را برای اتمام دوره فوق لیسانس خود انتخاب می کنند، چرا که ایشان می توانند بصورت کاملا رایگان مدارک تحصیلی خود را از بهترین دانشگاه های اروپا اخذ نموده و شانس خود را جهت اخد بورسیه های تحصیلی در مقطع دکترا افزایش دهند. دوره تحصیلات کارشناسی ارشد در کشور آلمان دو ساله است.

زبان تدریس

دروس دانشگاهی کشور آلمان به دو صورت آلمانی و انگلیسی تدریس می شوند.متقاضیان به اخذ پذیرش تحصیلی به زبان آلمانی، می بایست مدارک دال بر تسلط به این زبان را در سطح B2  قبل از ورود به دانشگاه کسب نمایند. گفتنی است  کشور آلمان مجوز یادگیری زبان آلمانی را در کشور آلمان به دانشجویان اعطا نمی نماید.

همان طور که در مطالب قبلی ذکر کردیم متقاضیان می توانند در دانشگاه های انگلیسی زبان تحصیل کنند. افرادی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارند می بایستی مدارک آیلتس ۶.۵ حداقل را به دانشگاه ارائه دهند.

حق کار

دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد کشور آلمان مجوز کار در محدوده ای ۲۰ ساعته بصورت هفتگی دارا می باشند و میانگین حقوق این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی میتواند براحتی هزینه های زندگی و تحصیل در آلمان فرد را در یک سال پوشش دهد.

هزینه های زندگی

همان طور که در مطالب قبلی ذکر شد تحصیل در کشور آلمان به صورت رایگان است و فرد دانشجو فقط باید هزینه های ماهیانه ی زندگی خود را متقبل شود. که دولت آلمان با توجه به این که به دانشجویان در هفته اجازه کار بین ۱۰ تا ۲۰ ساعت را داده است. آنها می توانند بابت هر ساعت کار بین ۱۰ تا ۷۷ یورو را کسب کرده قسمتی از مخارج زندگی خود را پرداخت نمایند. هزینه زندگی در آلمان حداقل ۵۰۰ یورو در ماه می باشد که بیشترین هزینه را مسکن در بردارد. ذکر این مطلب از اهمیت بالایی برخوردار است که هر فرد که قصد ادامه تحصیل در آلمان را داشته باشد قبل از رفتن به آلمان و برای رفتن به سفارت باید نامه ای مبنی بر پشتوانه مالی نشان دهد که مبلغ آن برابر یک سال زندگی در آلمان است.

کسانی که قصد دارند بعد از پایان تحصیل در آلمان مشغول به کار تمام وقت شوند می بایستی به زبان آلمانی مسلط بوده و دوره ی تحصیلی خود را به خوبی گذرانده باشند تا بتوانند شغل مناسبی  را پیدا کنند و در نتیجه بعد از کسب شغل ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. این نکته را نیز باید ذکر کرد که گرفتن اقامت دائم در کشور آلمان بسیار دشوار است و طولانی و افراد می بایستی مدت زمان زیادی را در کشور آلمان کار کنند تا طول دوره را سپری کرده و اقامت دائم را اخذ کنند و پس از اخذ اقامت دائم پروسه گرفتن پاس آلمانی را بگذرانند.

 

تحصیل در کشور آلمان در مقطع دکترای

کشور آلمان همانند سایر کشورهای پیشتاز در بحث تحصیل، به دانش جویان در حال تحصیل در مقطع دکترا، توجه ویژه ای دارد و جهت پرداخت مخارج تحصیل ایشان، شرایط ویژه ای را جهت تسهیل طول دوره ی دکترا در این کشور در این کشور فراهم آورده است.

بصورت کلی تحصیل در کشور آلمان در مقطع دکترا در دانشگاه های کشور آلمان به ۲ صورت تحصیل با بورسیه تحصیلی و تحصیل در شرایطی که دانشجو شهریه ی دانشگاه را شخصا پرداخت می کند، صورت می پذیرد.

تحصیل در کشور آلمان در شرایطی که دانشجو مستلزم به پرداخت هزینه در دانشگاههای کشور آلمان می باشد، همانند اخذ پذیرش در مقطع فوق لیسانس کشور آلمان می باشد ولیکن در این مطلب شرایط لازم جهت اخذ فرصت تحصیل در مقطع دکترا به همراه اخذ بورسیه تحصیلی می پردازیم.

با توجه به این نکته که کشور آلمان برای افرادی که در مقطع دکترا در این کشور مشغول به تحصیل هستند، حقوقی ماهیانه به میزان تقریبا ۲ هزار دلار را مدنظر قرار می دهند، فلذا دانشجویان ایرانی رقابت بسیار سختی را در راستای اخذ بورسیه دکترا در کشور آلمان در پیش دارند.

 

در جهت اخذ بورسیه ی تحصیل در کشور آلمان مقطع دکترا  فرد متقاضی می بایست پارامترهای ذیل را احراز نمائد:

۱- در دست داشتن مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشگاه های معتبر

۲ – اخذ مدرک دال بر تسلط کافی و زبان انگلیسی (حداقل آیلتس ۶٫۵)

۳-جلب نظر یک استاد مشاور (supervisor) که تز دکترا فرد را پشتبانی نماید.

۴-داشتن تالیفات از قبیل مقالات بین المللی، کتاب و …

۵-داشتن همه و یا تعدادی از آیتم های ذکر شده، می توان در راستای افزایش شانس فرد در جهت اخذ پذیرش نقش بسزایی ایفا نماید.

زبان تدریس

بسیاری از رشته های مهندسی در مقطع دکترا جهت تحصیل در کشور آلمان به زبان انگلیسی ارائه میشوند.

حق کار

دانشجویان مقطع دکترا کشور آلمان مجوز کار در محدوده ای ۳۰ ساعته بصورت هفتگی دارا می باشند و میانگین حقوق این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی میتواند براحتی هزینه های زندگی و تحصیل فرد را در یک سال پوشش دهد.

حال این سوال مطرح می گردد که آیا هر کس می تواند در حین تحصیل خود، کار دانشجویی پیدا کند یا خیر ؟

پیدا کردن کار دانشجویی در هر کشوری به پارامترهای متفاوتی نظیر سطح آگاهی فرد از زبان کشورها، تجربه کاری، ویژگی های شخصی فرد، زمان ورود شخص به کشور و چندین عامل دیگر وابسته است.

هزینه های زندگی

هزینه های زندگی درحین تحصیل در کشور آلمان برای دانشجویان به صورت میانگین بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ یورو در ماه می باشد که شامل هزینه های مسکن، غذا، رفت و آمد،  بیمه و سایر هزینه هایی است که دانشجو ملزم به پرداخت آن ها در زمان تحصیل و در مقطع دکترا در کشور آلمان می باشد.

 

Please wait...
درج نظر